DOĞUŞTAN KATARAKT

Genel olarak orta yaş üstü hastalığı olan katarakt,yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda doğumsal olarak görülebilmektedir.Doğumsal katarakt (konjenital katarakt) doğumdan itibaren görülen, lensin tek veya çift taraflı olarak saydamlığını kaybetmesi ve opaklaşmasıdır. Konjenital katarakt çocukluk çağının önlenebilir körlük nedenleri arasında ilk sırada gelmektedir.

Doğumsal katarakt (konjenital katarakt) nedir?

Yeni doğan bebeklerin göz merceklerinin saydamlığını kaybetmesidir. Konjenital katarakt göz merceğinin tamamının veya bir kısmının ışığı geçirmez hale gelmesidir.

Neden olur?

Yeni doğan bebeklerde, doğuştan katarakt adı verilen bir katarakt türü görülebilir. Doğuştan katarakt, bir veya her iki gözde de görülebilir. Doğuştan katarakt da hamilelik esnasında annenin geçirdiği bazı hastalıklar, kullandığı bazı ilaçlar, röntgen ışınlarına maruz kalma gibi değişik sebeplerin yanı sıra genetikte olabilir. Ayrıca doğuştan başlayıp çocuk yaşta ilerleyen katarakt çeşitleri de vardır.

Nasıl teşhis edilir?

Bebeklerin rutin muayenesi sırasında veya ailesinin gözlemi sonucu ışığı takip edememe cisimleri izleyememe gibi şikayetleri göz hastalıkları uzmanları tarafından teşhis edilir.

Konjenital tedavisi nasıl uygulanır?

Konjenital kataraktın tedavisi cerrahidir. Ameliyat yapılmadığı takdirde derin tembellik oluşur.

Doğumsal katarakt tedavisi yetişkin katarakt tedavisiyle aynı mıdır?

Aynı değildir. Konjenital kataraktlar; 2 yaş altında, göz içi merceği yerleştirilmeden ameliyat edilir. 2 yaş üstünde, göz içi merceği yerleştirilebilir. Her iki gözden ameliyat olan 2 yaş altındaki bebeklere 4 yaş civarında göz içi merceği takılmaktadır. Tek gözünden ameliyat olan bebeklere ise 2- 2,5 yaş civarında göz içi merceği takılmaktadır.